Krucha tarta z kremem waniliowym

Krucha tarta z kremem waniliowym

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ta tarta jest krucha i bardzo słodka. Nie można jej się oprzeć. Kruchą tartę z kremem waniliowym polecam zwłaszcza na podwieczorek.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 cukry waniliowe
  • 8 łyżek cukru

 

Dodatkowo:

  • do posypania tarty do wyboru:
  • wiórki kokosowe
  • dowolna czekolada

Sposób przygotowania:

Przepis na kruchą tartę z kremem waniliowym:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty, posmarowaną masłem, o średnicy 25 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia. Upieczoną studzimy.
  2. Krem: Jajka ucieramy z cukrem waniliowym i połową cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę i połowę mleka, dokładnie ucieramy.
  3. Pozostałe mleko zagotowujemy z pozostałym cukrem, wlewamy utarte jajka przez sitko, gotujemy chwilę do zgęstnienia kremu, cały czas mieszając. 
  4. Krem lekko studzimy i wykładamy równomiernie na tartę. Następnie odstawiamy do całkowitego stężenia kremu. Przed podaniem tartę dowolnie dekorujemy. U mnie jest to starta biała czekolada.

Krucha tarta z kremem waniliowym jest gotowa do pokrojenia i podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy