Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Tort makowo-śmietankowy z roladkami.

print Drukuj
Tort makowo-śmietankowy z roladkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Ten torcik jest lekki, taki delikatny w smaku. Prosty i tani w wykonaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.

składniki

Biszkopt makowy:

1 szklanka suchego zmielonego maku

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki cukru

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Biszkopt na roladę:

3 łyżki suchego zmielonego maku

3 łyżki cukru

3 łyżki mąki tortowej

3 łyżki zimnej wody

3 jajka

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa śmietankowa:

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

2 łyżki żelatyny

cukier puder do smaku

kilka łyżek gorącej wody

 

Dodatkowo:

powidło śliwkowe ( kilka łyżek )

1 cytrynowa galaretka

sposób przygotowania

1. Przygotować biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Następnie ciasto przełożyć do totownicy, o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do suchego patyczka.

2. Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki.

3. Przygotować biszkopt na roladę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie ubić, następnie dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

4. Upieczony biszkopt zdjąć z papieru i zawinąć roladę w czystą ściereczę, wystudzić. Wystudzoną roladę posmarować powidłem, zwinąć i pokroić w plastry.

5. Przygotować masę smietankową: Żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztwno z cukrem pudrem do smaku, dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie ubić.

6. Gotową śmietanką przełożyć krążki tortu, posmarować również wierzch tortu, następnie na wierzchu ułożyć roladki ( torcik przekładałam w zamknietej tortownicy ).

7. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, następnie tężejącą wylać na torcik.

8. Tort odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić, podawać i smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!