Ten torcik jest lekki, taki delikatny w smaku. Prosty i tani w wykonaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.
Biszkopt makowy:
1 szklanka suchego zmielonego maku
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt na roladę:
3 łyżki suchego zmielonego maku
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki zimnej wody
3 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
kilka łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
powidło śliwkowe ( kilka łyżek )
1 cytrynowa galaretka
1. Przygotować biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Następnie ciasto przełożyć do totownicy, o średnicy 23 cm i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut do suchego patyczka.
2. Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki.
3. Przygotować biszkopt na roladę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dokładnie ubić, następnie dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, ciasto delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Upieczony biszkopt zdjąć z papieru i zawinąć roladę w czystą ściereczę, wystudzić. Wystudzoną roladę posmarować powidłem, zwinąć i pokroić w plastry.
5. Przygotować masę smietankową: Żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztwno z cukrem pudrem do smaku, dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie ubić.
6. Gotową śmietanką przełożyć krążki tortu, posmarować również wierzch tortu, następnie na wierzchu ułożyć roladki ( torcik przekładałam w zamknietej tortownicy ).
7. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, następnie tężejącą wylać na torcik.
8. Tort odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić, podawać i smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu