- 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia
poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: czarny, czerwony, cielisty
- pisaki cukrowe w kolorach: żółty, czerwony
dodatkowo:
- klej spożywczy
Figurki: figurki postaci z bajki ulepić z lukru plastycznego i pozostawić w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Moje figurki schły już 3 dni wcześniej. Poszczególne elementy figurek sklejone są klejem spożywczym. Buzie i włosy Czarnego Kota ozdobione są pisakami cukrowymi.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do prostokątnej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor). Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc.
Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Z jednej strony odkrajamy część biszkoptu, żeby utworzyć piętro tortu.
Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę.
Biszkopt przekrawamy wzdłuż na 3 części. Każdą nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem. Na większy biszkopt kładziemy odcięty kawałek (również przełożony dżemem i kremem) tworząc piętro. Całą powierzchnię tortu smarujemy pozostałym kremem.
Dekoracja: Czerwony lukier plastyczny rozwałkowujemy cienko i układamy na parterze tortu. Czarny lukier - na piętrze. Z czarnego lukru wykrawamy kółka, które układamy we wzór biedronki na czerwonym lukrze. Na czarnym lukrze układamy kółka z cielistego lukru, które imitować mają odcisk łapki kota. Dokładamy figurki. Tort przed podaniem powinien stać w lodówce.
Drukuj Torcik makowy
Prosty ale efektowny torcik, który zawsze się udaje.
Tort czołg
Sprawdzony przepis na tort dla dziecka w kształcie czołgu. Tort biszkoptowy z dżemem i masą kajmakową zasmakuje każdemu maluchowi. Polecam mój przepis na tort!
Tort Hit
Tort, który ciekawie wygląda smakuje rewelacyjnie. Pyszny i idealny na urodziny.
Ciasto z truskawkami
Uwaga, uwaga, ciasto z truskawkami! Gdy zaczyna się sezon na truskawki, to trzeba być przygotowanym :) A jak truskawki to obowiązkowo ciasto z truskawkami i galaretką. Najprostsze i po prostu pyszne ciasto z truskawkami. Ciasto z truskawkami nie stanowi wielkiego problemu kulinarnego. Zatem do dzieła.
Sernik na zimno
Sernik na zimno to idealna propozycja na letnie dni. Nie wymaga wiele pracy a do tego wygląda pięknie i jest bardzo lekki. Sernik na zimno z truskawkami to mój ulubiony wakacyjny deser. Oczywiście sernik na zimno można robić cały rok, zawsze pysznie smakuje :)
Tort makowo śmietankowy
Ten torcik jest lekki, taki delikatny w smaku. Prosty i tani w wykonaniu. Polecam z filiżanką ulubionej kawy.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×