Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Tort statek

print Drukuj
Tort statek

Marta

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort czekoladowy w kształcie statku

składniki

Ciasto czekoladowe pierwsze:
• 200g czekolady gorzkiej
• 4 jajka
• 125g masła lub margaryny
• 100g cukru
• 100g mąki pszennej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe drugie:
• 100g czekolady gorzkiej
• 2 jajka
• 62g masła lub margaryny
• 50g cukru
• 50g mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa maślana:
• 250g masła
• 1 puszka masy krówkowej

Dodatkowo:
• lukier plastyczny: czerwony i brązowy
• do ozdoby: czekolada w kostkach, krówki, cukrowy pirat, cukrowe kuleczki imitujące złoto i srebro, piracka flaga na wykałaczce

sposób przygotowania

1. Przygotować ciasto czekoladowe pierwsze. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem (margaryną) roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.

2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać powoli chłodną czekoladę.

3. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem, mieszając krótko, tylko do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 25cm wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.

5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min, w temperaturze 180°C. (Ciasto sprawdzić patyczkiem). Pozostawić do ostygnięcia.

6. W ten sam sposób przygotować ciasto czekoladowe drugie, piekąc krócej ok. 20- 25min. Pozostawić do ostygnięcia.

7. Oba ciasta ściąć z jednej strony w trójkąt na szpic.

8. Wyższe ciasto przeciąć wzdłuż na pół.

9. W niższym cieście obciąć trójkąt i z tylnej części prostokąt. (Środkowa część jest niepotrzebna).

10. Trójkąt ułożyć na trójkącie ciasta wyższego, a prostokąt z tyłu.

11. Całą tylną część statku zaokrąglić nożem.

12. Przygotować masę maślaną. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo masę krówkową.

13. Wszystkie warstwy przełożyć masą maślaną i posmarować nią cały tort.

14. Ciasto wstawić do lodówki.

15. Lukier plastyczny ugnieść i rozwałkować.

16. Rozwałkowany lukier ułożyć na torcie.

17. Udekorować statek według uznania cukierkami i czekoladą. U mnie poręcz z lukru plastycznego opiera się na krówkach. Kostki czekolady imitują armaty. Piracką banderę zrobiłam z papieru i wykałaczki. Z resztek lukru ulepiłam kosz na „skarby”, którymi są jadalne kuleczki w kolorze złota i srebra. Klejnotów pilnuje cukrowy pirat. Cukierki można przykleić do lukru klejem spożywczym lub maślanym kremem.

Tagi: torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!