Tort Świnka Peppa

Tort Świnka Peppa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki. 

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
  • 145 g cukru
  • 120 g mąki pszennej, przesianej
  • 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • poncz:
  • 80 g wody
  • 80 g cukru
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • przełożenie:
  • 2 kostki masła
  • puszka masy kajmakowej
  • mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
  • dekoracja:
  • lukier plastyczny w kolorach: zielony, błękitny, różowy, czerwony, żółty, brązowy
  • pisaki cukrowe w kolorach: czerwony, biały
  • cukrowe motylki
  • czekoladowa cyferka

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa dla małych fanów:

  1. Najpierw robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor).
  3. Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.Przekrawamy wzdłuż na 3 lub 4 części.
  4. Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
  5. Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę
  6. Każdą z części biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem maślanym - żeby lukier się utrzymał.
  7. Dekorowanie: najpierw należy rozwałkować błękitny oraz zielony lukier, które stanowić będą niebo i trawę. Wystarczy położyć je na powierzchni tortu. Kolejne warstwy lukru możemy przyklejać do "podkładu" klejem spożywczym lub pozostałym kremem.
  8. Większość ozdób wycinana jest nożem - sukienka świnki, głowa świnki, elementy domku, promienie słońca. Za pomocą foremki do ciastek (po jej spłaszczeniu) wycięłam chmurki i krzaczki. Samo słońce jest wycięte kieliszkiem. Nogi, ręce, uszy, oczy, ogonek i buty świnki formowane były w dłoniach. Na koniec pisakami namalowałam nosek i usta oraz poprzyklejałam motylki cukrowe.

Tort Świnka Peppa gotowy.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy