Tort Świnka Peppa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 12
Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa, doskonały na urodziny dla małej fanki.
Składniki:
- biszkopt:
- 6 jajek, rozmiar L, umytych, w temperaturze pokojowej
- 145 g cukru
- 120 g mąki pszennej, przesianej
- 90 g mąki ziemniaczanej, przesianej
- 10 g proszku do pieczenia
- poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej
- przełożenie:
- 2 kostki masła
- puszka masy kajmakowej
- mały słoiczek kwaśnego dżemu, np. wiśniowego
- dekoracja:
- lukier plastyczny w kolorach: zielony, błękitny, różowy, czerwony, żółty, brązowy
- pisaki cukrowe w kolorach: czerwony, biały
- cukrowe motylki
- czekoladowa cyferka
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na tort Świnka Peppa dla małych fanów:
- Najpierw robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia.
- Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy, przekładamy do okrągłej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 40-45 minut w temp. 170°C (na złoty kolor).
- Formę z biszkoptem spuszczamy do góry dnem z wysokości około 20-30 cm (od podłoża) na papier do pieczenia. W takiej pozycji odstawiamy biszkopt do całkowitego wystygnięcia, najlepiej pozostawić go na całą noc. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy.Przekrawamy wzdłuż na 3 lub 4 części.
- Poncz: Zagotowujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z 1/2 limonki lub cytryny. Studzimy.
- Krem: Ucieramy masło. Dodajemy po trochu (wciąż ucierając) masę kajmakową. Krem jest gotowy, kiedy tworzy zwartą masę
- Każdą z części biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem. Biszkopt przekładamy na zmianę dżemem i kremem. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem maślanym - żeby lukier się utrzymał.
- Dekorowanie: najpierw należy rozwałkować błękitny oraz zielony lukier, które stanowić będą niebo i trawę. Wystarczy położyć je na powierzchni tortu. Kolejne warstwy lukru możemy przyklejać do "podkładu" klejem spożywczym lub pozostałym kremem.
- Większość ozdób wycinana jest nożem - sukienka świnki, głowa świnki, elementy domku, promienie słońca. Za pomocą foremki do ciastek (po jej spłaszczeniu) wycięłam chmurki i krzaczki. Samo słońce jest wycięte kieliszkiem. Nogi, ręce, uszy, oczy, ogonek i buty świnki formowane były w dłoniach. Na koniec pisakami namalowałam nosek i usta oraz poprzyklejałam motylki cukrowe.
Tort Świnka Peppa gotowy.
Smacznego!
Autor: marta625
Polecamy również
Torcik makowy
Prosty ale efektowny torcik, który zawsze się udaje.Torcik z masą czekoladowo- kokosową
Torcik z masą czekoladowo- kokosową- przyjemny w smaku tort, dobry wypiek na każdą wiekszą okazję!Tort zamek
Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu, ale warto....Torcik cytrynowo-ananasowy.
Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można si...Tort Biedronka i Czarny Kot
Tort z lukrem z postaciami z bajki MiraculumZobacz więcej przepisów na: