- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt II:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 kostka masła lub dobrej margaryny
- 1 puszka masy kajmakowej
Do przełożenia:
- dowolny dżem, najlepiej o kwaskowym smaku
Do dekoracji:
- lukier plastyczny w kolorach, jakich chcemy użyć do dekoracji
- lukrowy pisak
- czekoladowe literki
Biszkopt I: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
Biszkopt II Przygotować jak biszkopt powyżej, jednak upiec go w formie na babkę z kominem, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa lub trzy krążki.
Krem: Masło lub margarynę utrzeć. Stopniowo dodawać kajmak i dalej ucierać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Kremu powinno także starczyć na posmarowanie tortu od góry i z boków. Jest to konieczne, żeby lukier plastyczny się utrzymał.
Biszkopty przełożyć dżemem i kremem. Biszkopt nr 1 znajdował się będzie niżej - jeśli to konieczne, należy w środku biszkoptu wyciąć dziurkę na nogi lalki. W środek tortu wkładamy lalkę bez ubrania, owiniętą folią aluminiową. Tort smarujemy najpierw z wierzchu kremem lub masą maślaną, dekorujemy najpierw lukrem, a potem pisakami cukrowymi i literkami,
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu