Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Truskawkowo - śmietanowa pychotka

print Drukuj
Truskawkowo - śmietanowa pychotka

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jeszcze na bazarkach warzywnych i w marketach można dostać truskawki, cena co prawda powala. Polecam zrobić taki lekki torcik truskawkowo - śmietanowy.

składniki

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

Masa śmietankowa:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • cukier puder do smaku

Masa truskawkowa:

  • 2 truskawkowe galaretki
  • cukier do smaku
  • 1 kg truskawek

Masa do dekoracji:

  • 1 łyżka żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • kilka truskawek do dekoracji
sposób przygotowania

Przepis na tort "ruskawkowo - śmietanowa pychotka":

  1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.
  2. Wykonanie masy śmietankowej: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Ubitą śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  3. Masa truskawkowa: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki. Tak przygotowane dokładnie miksujemy i przekładamy do garnka, następnie zagotowujemy i do gorących wsypujemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy ( nie gotujemy z galaretkami ), dodajemy cukru do smaku. Masę truskawkową odstawiamy do lekkiego stężenia.
  4. Gdy masa zacznie tężeć przekładamy ją na śmietanę i wstawiamy do lodówki do całkowiteg stężenia.
  5. Dekoracja: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
  6. Przygotowaną masą i truskawkami dowolnie dekorujemy torcik. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na noc.

Po tym czasie torcik "truskawkowo - śmietanowa pychotka" jest gotowy do podania. Kroimy i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!