Bananowe chipsy

Bananowe chipsy

Ocena: ★

36 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Bananowe chipsy dostępne w sklepach zazwyczaj dostarczają potężnej dawki cukru, a etapy ich produkcji powodują, że zdrowe owoce stają się (o zgrozo!) źródłem groźnego dla naszego zdrowia akryloamidu. Zatem od dziś chrupiemy tylko i wyłącznie bananowe chipsy zrobione w domu. Tak zrobione bananowe chipsy świetnie smakują również z jogurtem naturalnym lub owsianką.

Składniki:

  • Banany 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Aby przygotować zdrowe chipsy - bananowe chipsy wystarczy: 

  1. Banany obrać, pokroić w plastry grubości około 0,5 cm.
  2. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem do pieczenia (aby plastry się nie przyklejały pergamin można lekko natłuścić oliwą)
  3. Rozłożyć warstwę plastrów banana.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 250°C przez około 15 minut.
  5. Chipsy powinny być chrupkie.

i chrupkie bananowe chipsy są gotowe! I to sa naprawdę zdrowe chipsy!

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy