Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem.

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem.

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam bardzo smaczną, gęstą i sytą zupę. Idelaną na chłodne jesienne dni.

Składniki:

Składniki na zupę:

1 puszka białej fasolki ( drobnej )

20 dag wędzonego boczku

4 duże ziemniaki

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 liść laurowy

2 kulki ziela angielskiego

olej do smażenia

czarny pieprz mielony do smaku

sól do smaku

woda

ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotowuję składniki: Cebulę i czosnek obieram i kroję razem z boczkiem na małą kostkę. Ziemniaki obieram, myję i kroję w większą kostkę. Fasolkę odsączam z zalewy.

2. Następnie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażam i przekładam do garnka. Następnie na patelni przesmażam ziemniaki i przekładam do garnka. Tak samo postępuję z boczkiem i przekładam go razem z tłuszczem, który się wytopił do składników. Dodaję liść i ziele, zalewam wodą i gotuję do miękkości.

3. Do miękkich składników dodaję koncentrat pomidorowy, fasolkę, chwilę jeszcze gotuję przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawami ( można użyć majeranku, tymianku, kminku, kolendry, papryki słodkiej, czosnku, papryki słodkkiej czy kurkumy ).

4. Zupę podaję gorącą i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy