Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Wigilijny barszcz z grzybami

print Drukuj
Wigilijny barszcz z grzybami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.8

32 ocen

Czerwony barszcz wigilijny to specjalna potrawa. Każda pani domu ma pewnie swój przepis. Ja mogę się pochwalić przepisem na barszcz wigilijny z grzybami. Klarowny i intensywnie buraczkowy barszcz z nutą grzybową to moje danie popisowe. O przepis na barszcz wigilijny z uszkami poprosiła mnie nawet moja teściowa!

składniki
  • suszone grzyby (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki) - spora garść
  • buraki - 4 (średnie)
  • wywar warzywny (marchewka, cebula, pietruszka, por) - 2 l
  • czosnek - 2 ząbki
  • liście laurowe - 2 szt.
  • majeranek- 2 łyżki
  • ziele angielskie - 4 ziarenka
  • posiekana świeża natka pietruszki - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
sposób przygotowania

A oto mój przepis na wigilijny barszcz z grzybami:

  1. Grzyby opłukujemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc do namoknięcia.
  2. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości, co może zająć około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.
  3. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy do miękkości w przez około 1 godz. w 190 stopniach.
  4. Rozwijamy z folii, obracamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
  6. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i zagotowujemy.
  7. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
  8. Wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów.

Jeżeli mamy czas, przecedźmy wywar dopiero następnego dnia. Dzięki temu wigilijny barszcz z grzybami będzie bardziej intensywny. Kilka grzybków możemy pozostawić w barszczu, a resztę wykorzystać oczywiście do farszu na uszka. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!