Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Bigos ze śliwkami

print Drukuj
Bigos ze śliwkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.8

16 ocen

Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych tam śliwek. Bigos ze śliwkami jest smaczny i jednocześnie bardzo pożywny. Polecam.

składniki

 

  • kapusta kiszona 1,5kg
  • mięso- szynka wieprzowa 40 dkg; schab 40 dkg
  • boczek wędzony 20 dkg
  • kiełbasa 30dkg
  • suszone grzyby leśne 5 dkg
  • suszone śliwki ok. 10 sztuk
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: czosnek granulowany; słodka papryka; sól
  • czerwone wino do podlania
sposób przygotowania

Pyszny bigos:

  1. Kiszoną kapustę obgotować i odlać z niej pierwszą wodę.
  2. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, czosnkiem i papryką, usmażyć na patelni.
  3. Boczek wędzony pokroić i wytopić, kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni razem z boczkiem.
  4. Suszone grzyby namoczyć, obgotować i pokroić w paski.
  5. Ugotowaną kapustę (bez wody) wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać usmażone mięso z sosem ze smażenia, stopiony boczek i przesmażoną kiełbasę i i suszone grzyby.
  6. Całość wymieszać i gotować ok. 0,5 godziny. Kolejno dodać suszone śliwki, wymieszać  podlać bigos czerwonym winem  i jeszcze poddusić na małym ogniu, mieszając potrawę co jakiś czas.  
  7. Bigos może być przechowywany w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Z każdym kolejnym dniem potrawa jest smaczniejsza.
  8. Smacznego.

Bigos to bardzo smaczna potrawa, warto ją przygotować!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!