Drożdżowe ciasteczka z cukrem.

Drożdżowe ciasteczka z cukrem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Polecam te pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Idealne na podwieczorek.

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

2 żółtka

3 szklanki mąki pszennej

25 dag masła lub margaryny

2 łyżki cukru

pół szklanki śmietany 12%

5 dag drożdży

 

Dodatkowe składniki:

mąka pszenna do podsypania stolnicy

cukier kryształ

2 białka

Sposób przygotowania:

1. Najpierw drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.

2. Do mąki przekładamy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, następnie dodajemy jajka, żółtka i drożdże ze śmietaną. Zagniatamy mięciutkie ciasto.

3. Ciasto od razu wałkujemy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, następnie każdy krążek za pomocą pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem i obficie posypujemy cukrem.

4. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

5. Ciasteczką są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy