Ciasto z kefirem i masą czekoladową

Ciasto z kefirem i masą czekoladową

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Proste ciasto na kefirze! Masa czekoladowa idealnie do niego pasuje, dlatego polecam sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe! :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 4 szkl mąki
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szkl kefiru
  • 3 szkl cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • Masa:
  • 1,5 margaryny
  • 0,75 szkl cukru pudru
  • 1,5 czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki alkoholu

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe:

  1. Najpierw robimy ciasto i całe jajka ubijamy dokładnie z cukrem i solą. W kefirze rozpuszczamy sodę. Do ubitych jaj dodajemy mąkę pszenna, kakao, kefir i sok z cytryny.
  2. Mieszamy i pieczemy dwa ciasta w formie 25/36, w 180 stopniach ok. 50 minut. Po upieczeniu każdy przekrawamy na pół. Można naponczować alkoholem.
  3. Teraz masa, więc mleko podgrzewamy, dodajemy do niego połamaną czekoladę. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy chłodne mleko z czekoladą i alkohol, miksujemy.
  4. Masą przekładamy placki i dekorujemy czekoladową polewą.

Pyszne ciasto czekoladowe gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy