Kakaowe ciasto z bitą śmietaną.

Kakaowe ciasto z bitą śmietaną.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 9

Mięciutkie ciasto i mocno czekoladowe, idealne do popłudniowej kawy. Możemy dowolnie udekorować ulubionymi owocami. Polecam.

Składniki:

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki cukru

4 jajka

12,5 dag masła lub margaryny

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na polewę:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

cukier puder do do smaku

dowolne dekoracje np. maliny, cukrowa posypka

 

Sposób przygotowania:

1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, wlewamy masło lub margarynę i miksujemy na gładkie ciasto.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

4. Polewa: Cukier i kakao mieszamy z gorącą wodą, tak, żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę, gotujemy kilka chwil na bardzo małym ogniu, zdejmujemy z ognia, mieszamy cały czas aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

5. Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.

7. Ciasto dekorujemy śmietaną, owocami i posypką.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy