Moim zamiarem było upiec ciasto czekoladowe z owocami. Po upieczeniu ciasto wyglądem przypomina wulkan i taka nazwa ciasta przyszła mi do głowy. Ciasto jest pyszne, mięciutkie, owocowe, po prostu idealne. Polecam.
Ciasto:
1 szklanka cukru
4 jajka
100 ml mleka
10 dag mlecznej czekolady
15 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowe składniki:
pół szklanki czerwonej porzeczki
pół szklanki czarnej porzeczki
pół szklanki borówek
cukier puder do oprószenia ciasta
gałązki porzeczek do dekoracji
1. Masło roztopić z cukrem i lekko przestudzić.
2. Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i również przestudzić.
3. Owoce oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć.
4. Jajka ubić na puszystą masę ze szczyptą soli i cukrem waniliowym, następnie dodawać czekoladę, mleko, proszek do pieczenia, mąkę tortową, wiórki kokosowe i masło z cukrem, dokładnie zmiksować.
5. Na koniec do ciasta dać owoce i delikatnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto wystudzić.
8. Ciasto wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i udekorować gałązkami z owocami.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu