Ciasto miodowe z kremem

Ciasto miodowe z kremem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ciasto miodowe z orzechami włoskimi i kremem z kaszy manny - pyszne, zdrowe. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam kaszę manne w ciastach. 

Składniki:

ciasto:
80 g masła
90 g miodu
70 g cukru pudru
500 g mąki pszennej tortowej
10 g sody
1 jajko, rozmiar L
105 g śmietany 18%

warstwa orzechowa:
150 g orzechów włoskich
30 g migdałów
60 g masła
50 g miodu
80 g cukru trzcinowego

krem:
500 ml mleka 3,2%
100 g kaszy manny
25 g cukru trzcinowego
180 g masła

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto miodowe z kremem:

  1. W garnku na małym ogniu rozpuścić masło z miodem. Dodać cukier puder, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę i sodę przesiać do dużego naczynia (niewielką ilość mąki zostawić do podsypania ciasta). Dodać jajko oraz kwaśną śmietanę, wymieszać ręką luc zmiksować. Stopniowo wlewać przestudzoną masę miodową. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłego naczynia wyciąć 3 równe kółka z ciasta. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Warstwa orzechowa: Orzechy włoskie zalać wrzątkiem, odcedzić i posiekać w drobną kostkę. Do garnka na małym ogniu dodać masło, miód oraz cukier trzcinowy. Gotować do całkowitego połączenia się składników. Dodać orzechy i całość dokładnie wymieszać. Na wierzch krążków z ciasta nałożyć gorącą masę orzechową. Tak przygotowane blaty piec w temp. 180°C przez 13-15 minut. Wystudzić.
  3. W 100 ml mleka namoczyć kaszę mannę. Pozostałe mleko zagotować. Wlać kaszkę do gotującego się mleka i gotować mieszając do całkowitego zgęstnienia. Wystudzić. Masło z cukrem trzcinowym utrzeć mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawać masę z kaszy manny i chwilę miksować. Schłodzić w lodówce około 2-3 godziny. Przełożyć blaty ciasta kremem z kaszy, tworząc 3 piętra. Wstawić do lodówki na noc. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy blaty trochę zmiękną.

Ciasto miodowe z kremem gotowe. Życzę smacznego:)

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy