20 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3 żółtka
40 dag mąki
20 dag cukru pudru
Mak:
20 dag maku parzony mielony
20 dag cukru
2 jaja
Bakalie
Kilka kropel olejku migdałowego
Ser:
50 dag sera
10 dag margaryny
25 dag cukru pudru
5 jaj
Sok z 0,5 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka budyniu śmietankowego
5 dag rodzynek
Jabłka:
1 galaretka cytrynowa
1,5 kg jabłek
1 łyżka margaryny
Z podanych skłądników na ciasto zagniecmy je razem i jedną upieczmy a drugą wyłóżmy na blachę i dajmy na nią ser i kupkami mak upieczmy.
Przygotujmy mak: żółtka utrzeć z cukrem.Dodajemy porcjami mak, olejek, bakalie i na końcu ubitą z białek pianę.
Nastepnie robimy ser: margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Wsypujemy porcjami ser , sok z cytryny, proszek do pieczenia, rodzynki, pianę z białek i budyń.
Przygotujmy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce i smażymy z tłuszczem i galaretką którą dajemy już pod koniec smażenia.
Przełożenie gotowego ciasta to: Placek z serem i makiem- jabłka tężejące- ciasto- polewa czekoladowa
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu