Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

Ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami. Pyszne ucierane ciasto i kwaśne owoce to idealne połaczenie, nie za słodkie lecz w sam raz :)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ kostki rozpuszczonej margaryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag jeżyn
  • 10 dag porzeczek czarnych i czerwonych
  • Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 90 g margaryny

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto z jeżynami w moim wydaniu:

  1. Najpierw robimy ciasto, które mikserem uciera się dość szybko (ok 10 minut) więc od początku możemy nastawić już piekarnik na 170 stopni. Oddzielamy żółka od białek. Mikserem ubijamy w wysokim naczyniu białka, dodajemy do nich żółtka.  Dodajemy cukier  i miksujemy aż utrzemy cukier.
  2.  Teraz trzeba dodać resztę składników mieszając na mniejszych obrotach, na końcu rozpuszczoną i przestudzoną margarynę .
  3.  Gdy ciasto mamy już gotowe to wlewamy je do foremki i układamy na nim owoce.
  4.  Pora na kruszonkę: wrzucamy do wyższego naczynia wszystkie składniki i miksujemy dosłownie 5-10 sekund aby składniki się tylko delikatnie połączyły, obsypujemy kruszonką ciasto. Jeżeli za długo będziemy miksować to składniki się połączą w gęstą masę i wtedy też nic się nie dzieje bo wystarczy wtedy łyżeczką nałożyć na owoce. 
  5. Ciasto musimy piec ok. 25 minut w 170 stopniach, aż patyczek będzie suchy.

Pyszne ucierane ciasto z jezynami gotowe.

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy