Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszne i sezonowe ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • półtorej szklanki mąki tortowej

 

Dodatkowe składniki:

  • około półtorej czarnych porzeczek
  • bułka tarta do posypania foremki
  • masło lub margaryna do posmarowania foremki

 

Składniki na lukier:

  • sok z cytryny ( kilka kropli )
  • cukier puder ( około 1 szklanka )
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Przepis na ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem:

  1. Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając. 
  2. Następnie do ucieranych składników dodać pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie całość utrzeć.
  3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm posmarować masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą. Następnie przełożyć do niej ciasto.
  4. Następnie woce oczyścić, opłukać i osuszyć, następnie rozłożyć je na cieście.
  5. Tak przygotowane ciasto należy piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto wystudzić i wyjąć z foremki.
  6. Lukier: Zimne białko ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier należy dodawać stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru. Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.
  7. Gotowym lukrem dekorować wystudzone ciasto i odstawić do zastygnięcia lukru. Po tym czasie pokroić w plastry.

Ciasto z porzeczkami i lukrem gotowe. Smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy