14 g drożdzy
1 łyżka i ciut mąki
1 łyżka cukru
mniej niż 1/4 szkl mleka letniego
ciasto:
200 ml mleka letniego
500 g mąki
szczypta soli
1 jajko
20 g miękkiego masła
mieszamy wszystkie składniki rozczynu i odstawimy na 20-30 min w ciepłe miejsce.
do rozczynu dodajemy składniki na ciasto i wyrabiamy mikserem. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 min.
formujemy kuleczki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. robimy wzorem. pieczemy ok 150 min w temp. 190 stopni. :)
Bułeczki z farszem ziemniaczanym
Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.
Bułki drożdżowe z truskawką i porzeczką
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu