Klopsiki z kaszy i warzyw

Klopsiki z kaszy i warzyw

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to mój pomysł na bezmięsny obiad. Takie klopsiki z kaszy i warzyw możemy podać z dowolnym sosem i ulubioną surówką. Polecam na pyszny obiad.

Składniki:

Na klopsiki:

  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na klopsiki z kaszy i warzyw:

  1. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dajemy do garnka razem z kaszą, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Następnie dokładnie studzimy.
  2. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy włożyć ją do lodówki na kilka minut. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.

Klopsiki z kaszy i warzyw można podać z ulubionym sosem. Smacznego

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy