Miętowo-jabłkowy kompot

Miętowo-jabłkowy kompot

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszny i bardzo aromatyczny kompot, który przygotowałam z jabłek i mięty. Polecam na upalne dni 

Składniki:

  • kilka gałązek mięty
  • pół kilo jabłek
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny według uznania

Sposób przygotowania:

Przepis na miętowo-jabłkowy kompot:

  • Jabłka myjemy i osuszamynastępnie obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na mniejsze części i  skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Gałązki mięty płuczemy
  • Do garnka przekładamy przygotowane jabłka i gałązki mięty, zalewamy gorącą wodą, około 3-4 szklanki i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Dodajemy cukier do smaku.
  • Ugotowany kompot przykrywamy pokrywką i odstawiamy na chwilę żeby naciągnął aromatu. Przed podaniem można przecedzić.
  • Kompot rozlać do szklanek 

Orzeźwiający kompot jabłkowo-miętowy gotowy. Smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy