Kruche babeczki z kremem ganache

Kruche babeczki z kremem ganache

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

To, że każdy lubi czekoladę to wiem ale w tych babeczkach można sie zakochać. Kruche babeczki z aksamitnym kremem z czekolady i śmietanki - polecam.

Składniki:

Kruche babeczki:

  • masło 100 gram
  • żółtko jaja 2 sztuki
  • mąka 1,5 szklanki
  • lodowata woda 2 łyżki
  • krem ganache :
  • czekolada mleczna lub gorzka 200 gram
  • masło  1 łyżka
  • śmietanka kremówka 150 ml.

Dodatkowo:

  • maliny

Sposób przygotowania:

Przepis na kruche babeczki z kremem ganache:

  1. Masło posiekać z mąką dodać zółtka oraz lodowatą wodę, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce
  2. Foremki wylepiać ciastem, piec 10 -12 minut w 200 stopniach.
  3. Krem: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (ja użyłam mlecznej), dolać ciepłą śmietankę (wcześniej podgrzaną) mieszać do połączenia się składników, dodać masło, ponownie wymieszać.
  4. Wystudzone babeczki napełnić kremem, udekorować malinami.

Kruche babeczki z kremem ganache gotowe. Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy