Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Łosoś pieczony w folii ze szparagami

print Drukuj
Łosoś pieczony w folii ze szparagami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

3 oceny

Łosoś pieczony ze szparagami to potrawa doskonała na piątkowy uroczysty obiad. Typowo postne danie. Święta wielkanocne są dość krótkie, a rodzina często u nas gości już od Wielkiego Czwartku stąd wykwintny, rodzinny łosoś pieczony na obiad.

składniki
  • 8 filety z łososia 
  • 2 pęczki białych szparagów
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • limonka
sposób przygotowania

Łosoś pieczony:

  1. Najpierw zajmijmy się szparagami. Obieramy je, odcinamy stwardniałe części, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (pamiętajmy żeby główki wystawały ponad wodę). Odrobinę solimy i gotujemy jakieś 12 minut, po czy odcedzamy i hartujemy jak makaron zimną wodą.
  2. Przygotowujemy marynatę: do połowy szklanki oliwy dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny (bez pestek), posiekaną połowę natki pietruszki, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy aż się zmaceruje i odstawiamy na 10 minut.
  3. Teraz czas na łososia. Każdy kawałek łososia smarujemy naszą marynatą i układamy kawałki na osobnych kawałkach folii aluminiowej. Na każdym filecie układamy: cienki plasterek cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone i posypujemy pozostałą natką pietruszki.
  4. Folię zawijamy w koperty, układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Łososia pieczemy jakieś 20 minut i będzie soczysty i gotowy.
  5. Podajemy go na talerzu, na którym wcześniej poukładaliśmy nasze szparagi. Można kilka plasterków limonki ułożyc obok.

Smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!