Ciasto "Żołądkowiec"

Ciasto "Żołądkowiec"

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Oryginalne ciasto.Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pyszne ciasto. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1.Ucieramy żółtka  z cukrem.

2.Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 3.Dokładnie mieszamy.

4.Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.

5.Mieszamy łyżką.

6.Ciasto dzielimy na trzy części.

7.Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.

8.Do drugiej części dodajemyteż kakao i mieszamy.

9.Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.

10.Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

11. Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy rowek (przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao. Znowu zrobić rowek i wlewamy ciasto białe.

12.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.

13.Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.

14.Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy