Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciasto "Żołądkowiec"

print Drukuj
Ciasto "Żołądkowiec"

Łucja Staszyńska

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

2 oceny

Oryginalne ciasto.Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pyszne ciasto. 

składniki
  • 2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 25 dag margaryny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
sposób przygotowania

1.Ucieramy żółtka  z cukrem.

2.Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 3.Dokładnie mieszamy.

4.Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.

5.Mieszamy łyżką.

6.Ciasto dzielimy na trzy części.

7.Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.

8.Do drugiej części dodajemyteż kakao i mieszamy.

9.Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.

10.Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

11. Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy rowek (przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao. Znowu zrobić rowek i wlewamy ciasto białe.

12.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.

13.Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.

14.Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!