Ciasto "Żołądkowiec"
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 12
Oryginalne ciasto.Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pyszne ciasto.
Składniki:
- 2 szklanki mąki (1 łyżkę odsypać)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maku
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki kakao
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy żółtka z cukrem.
2.Dodajemy margarynę, olej, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. 3.Dokładnie mieszamy.
4.Następnie dodajemy ubitą pianę z białek.
5.Mieszamy łyżką.
6.Ciasto dzielimy na trzy części.
7.Do pierwszej części wsypujemy mak i mieszamy.
8.Do drugiej części dodajemyteż kakao i mieszamy.
9.Do trzeciej części dodajemy łyżkę mąki, mieszamy.
10.Podłużną foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
11. Wlewamy ciasto z makiem, pośrodku wzdłuż foremki robimy rowek (przejechać dwa razy nożem) i wlewamy ciasto z kakao. Znowu zrobić rowek i wlewamy ciasto białe.
12.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
13.Pieczemy w temp. 200 st. - 220 st. około 50 minut.
14.Upieczone posypujemy cukrem pudrem.
# Tagi:
Autor: Karioka123
Polecamy również
Biszkopt z makiem
Biszkopt z makiem- proste ciasto biszkoptowe z wkładnką makową. Takie ciasta zachwycają!Makowo- kokosowa pychotka
Sprawdzony przepis na makowiec, który polecam, bo to bardzo warstwowe ciasto o różnych smakach! Makowiec w...Makowe grzebienie
Sprawdzony przepis na makowe ciasteczka w innej wersji. Polecam taką wersję, bo są to dobre smakołyki dla każdego!Królewski makowiec
Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim...Ciasto "Żołądkowiec"
Oryginalne ciasto.Po przekrojeniu ciasta w środku wygląda jak "żołądek", dlatego stąd nazwa "Żołądkowiec". Ciekawe i pys...Zobacz więcej przepisów na: