Makowe grzebienie

Makowe grzebienie

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 29

Sprawdzony przepis na makowe ciasteczka w innej wersji. Polecam taką wersję, bo są to dobre smakołyki dla każdego!

Składniki:

  • Mak:
  • 12, 5 dag maku
  • 2 białka
  • Olejek migdałowy do smaku
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 5 dag margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 05, szkl mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na makowiec podany w innej formie:

  1. Najpierw robimy ciasto i tak margarynę, żółtka i cukier waniliowy ucieramy do białości mikserem.
  2. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże i dodajemy troszkę mąki pszennej, po czym rozczyn odkładamy do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte drożdże, utartą margarynę i pozostałą mąkę pszenną mieszamy wyrabiając nie za gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  4. Treaz trzeba przygotować mak czyli sparzyć i zmielić go dwa razy. Margarynę roztopić dodać do niej zmielony mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać.
  5. Ciasto rozwałkować i nakładać workiem cukierniczym mak, zwijać jak na paszteciki i odcinać nożem. Rulony ciąć na kawałki i każdy nacinać 2-3 razy w poprzek. Odstawić do wyrośnięcia.
  6. Piec w 180 stopniach do 35 minut. Wychodzi 29 sztuk.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy