Makowiec zawijany tradycyjny

Makowiec zawijany tradycyjny

Ocena:

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • duża łyżka masła
  • masa makowa gotowa w puszce
  • skórka z pomarańczy kandyzowana
  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 – 4 łyżki gorącej wody
  • można dać odrobinę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Makowiec na pewno wyjdzie super, gdy zrobimy tak:

  1. Ze składników na ciasto odsypujemy odrobinę mąki i cukru do kilku łyżek mleka, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki łączymy ze sobą i dodajemy nasz rozczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na połowę, rozwałkowujemy 2 placki, które następnie smarujemy gotowym makiem z puszki.
  3. Zwijamy ciasto w strucle i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wystudzone strucle polewamy lukrem (wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem) i posypujemy skórką z pomarańczy.

Makowiec gotowy! 
Smacznego.

Autor: Magda

Polecamy również

ciasto-makowe-z-galaretka-i-biszkoptami

Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami

Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami- miękkie i smaczne ciasto. Mak i galaretka fajnie się komponują.
makowiec-bezglutenowy

Makowiec bezglutenowy

Święta bez makowca to jak święta bez filmu "Kevin sam w domu".... ;) Makowiec to już zwyczajnie świąteczny klasyk! Wedłu...
makowe-grzebienie

Makowe grzebienie

Sprawdzony przepis na makowe ciasteczka w innej wersji. Polecam taką wersję, bo są to dobre smakołyki dla każdego!
makowiec7

Makowiec

Oto pyszny makowiec na Święta! Polecam sprawdzony przepis na makowiec, na pewno zasmakuje każdemu i będzie pięknei preze...
makowiec-zawijany-tradycyjny

Makowiec zawijany tradycyjny

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I...

Zobacz więcej przepisów na:

Makowiec

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy