Ogórki kiszone - sprawdzony przepis

Ogórki kiszone - sprawdzony przepis

Ocena: ★

61 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Gdy mamy w planach ogórki kiszone potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Oto sprawdzony przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję co roku. Mam nadzieję, że od teraz nie tylko ja będę miał pyszne kiszone ogórki na piwnicznej półce :)

Składniki:

  • ogórki
  • chrzan
  • koper
  • czosnek
  • liście dębu
  • do zalewy:
  • łyżka soli
  • 1 l przegotowanej, chłodnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Żeby sprawdzony przepis na ogórki kiszone nam się udał, to musimy dobrać odpowiednio warzywa. Trzeba, żeby ogórki były świeże, a słoiki doskonale wymyte.
  2. Po zakupie ogórków musimy je wyszorować, a koper dokładnie wypłukać.
  3. Kolejnym krokiem jest obranie czosnku oraz chrzanu, który kroimy.
  4. Do słoików ogórki wciskamy pionowo, tak, żeby jaśniejszy koniec był u góry. Do słoika dodajemy również po 3 kawałki chrzanu, gałązce kopru oraz 2 ząbki czosnku. Można dodać również nieduży liść dębowy (umyty).
  5. Słoiki zalewamy zalewą (sól i chłodna, przegotowana woda) i teraz musimy je mocno zakręcić.
  6. Odstawiamy, najlepiej do piwnicy, żeby po kilku tygodniach (albo i miesiącach) wyszły nam pyszne ogórki kiszone. W zimowy dzień ogórki kiszone do obiadu będą smakować jak marzenie.

Gwarantuję!

Autor: Julek

Polecamy nasze przepisy