Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pasztet drobiowy

print Drukuj
Pasztet drobiowy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.7

18 ocen

Pasztet drobiowy to świetna alternatywa dla wędliny kupowanej w sklepie. Kanapki z pasztetem drobiowym sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak i szybką przekąskę. Dosyć często robię pasztet drobiowy, bo mogę go dłużej przechowywać w lodówce, a przede wszystkim, dlatego, że wiem dokładnie z czego został on zrobiony!

składniki
  • kurczak - do 1,80 kg
  • wątróbka drobiowa - 0,5 kg
  • seler - 100 g
  • korzeń pietruszki - 100 g
  • marchewka - 200 g
  • por - 1/2
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek - 2 - 3 ząbki
  • majeranek
  • rosół - 1 szklanka
  • bułka tarta - 1/2 szklanki
  • tłuszcz do nasmarowania blaszki
sposób przygotowania

Jak przyrządzić pasztet drobiowy?

  1. Kurczaka ugotować z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudzić, mięso oddzielić od kości.
  2. Odlać 1 litr rosołu i sparzyć nim wątróbkę, przestudzić.
  3. Mięso przemielić przez maszynkę o najmniejszych oczkach wkładając na przemiennie wątróbkę i warzywa, z którymi gotował się kurczak.
  4. Do tak przygotowanej masy wsypać 1/2 szklanki bułki tartej i wlać szklankę rosołu.
  5. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem.
  6. Uzyskaną masę wyłożyć na wysmarowaną smalcem blaszkę.
  7. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 70 minut.

W zależności od upodobań oraz maszynki, mięso z wątróbką i warzywami można przemielić dwukrotnie, wtedy pasztet drobiowy jest szczególnie delikatny i smakuje również dzieciom. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!