Pierogi z kaszą jaglaną i serem białym

Pierogi z kaszą jaglaną i serem białym

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Kolejny przepis na pyszne pierogi na słodko. Tym razem z dodatkiem kaszy jaglanej i bialego sera. Są smaczne, zwłaszcza polane słodką śmietanką. No i bardzo zdrowe, bo kasza jaglana to zdrowie samo w sobie. Polecam!

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

pół łyżeczki soli

ciepła woda lub mleko

Farsz:

1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

300 g białego sera

Sól

Cukier

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wymieszać dokładnie z twarogiem, dodać szczyptę soli, dosłodzić do smaku.

Zagnieść ciasto na pierogi. Małą szklanką wyciąć kółka, nakładamy wcześniej przygotowany farsz, skleić. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Gorące polać śmietanką lub serkiem homogenizowanym.

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy