Pierogi z kaszą jaglaną,serem białym i cebulką.

Pierogi z kaszą jaglaną,serem białym i cebulką.

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Połączenie kaszy jaglanej z serem białym okazało się strzałem w dziesiątkę,do tego pyszna zrumieniona na maśle cebulka.Dodam,że pierogi są bardzo syte.Z powodzeniem mogą być na piątkowy obiad.Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 mała płaska łyżeczki soli

około 1 szklanka ciepłej wody

 

Farsz:

pół szklanki kaszy jaglanej

10 dag sera białego (użyłam półtłustego)

1 mała cebula

masło do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 cebula

masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1.Kaszę wypłukać w zimnej wodzie,dokładnie osączyć na gęstym sicie.Przełożyć do garnka,zalać gorącą wodą i gotować do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Ugotowaną kaszę wystudzić.

2.Cebulę obrać i pokroić w kostkę,następnie usmażyć na maśle do miękkości i zrumienienia.Lekko przestudzić.

3.Do kaszy dać ser biały i cebulkę,wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

4.Z mąki,soli i wody zagnieść ciasto.

5.Na stolnicy posypanej mąką wałkować ciasto,wkrawać krążki,nakładać farsz i zlepiać formując pierogi.

6.Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię,następnie odcedzić.

7.Cebulę obrać,pokroić i usmażyć do miękkości i zrumienienia na maśle.

8.Na talerze nakładać porcje pierogów i polewać masełkiem z cebulką.Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy