Placek serowo - szczypiorkowy.

Placek serowo - szczypiorkowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Taki placek to fajna przekąska, a nawet propozycja na obiad czy kolację. Ten placek smakuje na gorąco i na zimno. Można podać udekorowany ulubionym ketchupem. Polecam.

Składniki:

Na placek:

10 dag startego żółtego sera ( 2 łyżki odkładamy do posypania placka )

2 jajka

półtorej szklanki mąki pszennej

pół szklanki mleka

2 łyżki stopionego masła lub margaryny

1 łyżeczka papryki w proszku ( ostrej lub słodkiej )

1 łyżeczka soli

3 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Do mąki dodajemy sól, paprykę, szczypiorek i ser, dokładnie mieszamy.

2. Następnie jajka roztrzepujemy z mlekiem i dodać z masłem do mąki, mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Pod koniec pieczenia placek posypujemy odłożonym serem i zapiekamy do stopienia się sera.

4. Gotowy placek kroimy, podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy