Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką.

Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Nie ukrywam, że bardzo uwielbiam awokado, jest ono pyszne i bardzo zdrowe, najczęściej przygotowuję z niego pasty. Ale tym razem skusiłam się na pieczone z jajkiem, do tego przygotowałam aromatyczne ziołowe i czosnkowe grzanki. Bardzo pysznie pachniało jak piekłam. Ten przepis polecam na szybką przekąskę.

Składniki:

2 małe jajka

1 dojrzałe awokado

pieprz czarny mielony do smaku

sól do smaku

1 łyżka oleju

odrobina masła

1 mały ząbek czosnku

ulubione zioła ( u mnie cząber, oregano i papryka słodka )

2 kromki chleba tostowego

dowolna ilość szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

1. Awokado należy umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół i usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ tak, żeby w każdej połówce zmieściło się jajko.

2. Jajka należy każde osobno wbijać do miseczki, a następnie przekładać do wydrążonego awokado. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.

3. Przygotować grzanki: Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecinąć przez praskę. Chleb posmarować cieniutko masłem, posypać czosnkiem i ziołami.

4. Na blaszkę do pieczenia wylać olej, następnie ułożyć awokado i grzanki.

5. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż jajko się zetnie, a grzanki będą chrupiące i rumiane. Jeżeli grzanki nam się szybciej upieką należy wyjąć je z piekarnika.

6. Szczypiorek opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić i posypać nim upieczone awokado.

7. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy