Nie ukrywam, że bardzo uwielbiam awokado, jest ono pyszne i bardzo zdrowe, najczęściej przygotowuję z niego pasty. Ale tym razem skusiłam się na pieczone z jajkiem, do tego przygotowałam aromatyczne ziołowe i czosnkowe grzanki. Bardzo pysznie pachniało jak piekłam. Ten przepis polecam na szybką przekąskę.
2 małe jajka
1 dojrzałe awokado
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
1 łyżka oleju
odrobina masła
1 mały ząbek czosnku
ulubione zioła ( u mnie cząber, oregano i papryka słodka )
2 kromki chleba tostowego
dowolna ilość szczypiorku
1. Awokado należy umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół i usunąć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ tak, żeby w każdej połówce zmieściło się jajko.
2. Jajka należy każde osobno wbijać do miseczki, a następnie przekładać do wydrążonego awokado. Oprószyć solą i pieprzem do smaku.
3. Przygotować grzanki: Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecinąć przez praskę. Chleb posmarować cieniutko masłem, posypać czosnkiem i ziołami.
4. Na blaszkę do pieczenia wylać olej, następnie ułożyć awokado i grzanki.
5. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż jajko się zetnie, a grzanki będą chrupiące i rumiane. Jeżeli grzanki nam się szybciej upieką należy wyjąć je z piekarnika.
6. Szczypiorek opłukać i dokładnie osuszyć, pokroić i posypać nim upieczone awokado.
7. Podajemy i smacznego.
Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu