Moja ulubiona sałatka grecka

Moja ulubiona sałatka grecka

Ocena: ★

22 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Kiedy trzeba szybko przygotować sałakę, najlepsza moim zdaniem jest sałatka grecka. Nie potrzebujemy wielu składników, wystarczy chwila na jej przyrządzenie. Sałatka grecka idealnie pasuje na kolację lub przekąskę dla gości. Przepis na sałatkę grecką jest łatwy!

Składniki:

  • Pomidory 2- 3 sztuki
  • Ogórek długi (szklarniowy) – 1 sztuka
  • Czerwona cebula – 1 sztuka
  • Czerwona i zielona papryka- łącznie 2 sztuki
  • Zielone lub czarne oliwki – łącznie ½ szklanki
  • Ser feta – 150 g
  • Sałata lodowa- ćwierć główki
  • Czosnek (nie jest konieczny) -1 ząbek
  • Oliwa z oliwek – ¼ szklanki
  • Suszone oregano – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sałatka grecka w moim wykonaniu:

  1. Najpierw kroimy pomidory. Jeśli są małe, możemy kroić je w ćwiartki, jeśli duże – trzeba kroić na odpowiednio mniejsze kawałki.
  2. Następnie kroimy obrany uprzednio ogórek gruntowy i cebulę (w plasterki). Paprykę zwykle kroję w drobną kostkę. Oliwki najlepiej dodawać całe, ale jeśli ktoś woli, można je przekroić na połówki.
  3. Do salaterki wkładamy najpierw rozdrobnioną sałatę lodową. Bardzo łatwo jest ją rozszarpywać w palcach, wcale nie trzeba kroić.
  4. Do sałaty dodajemy pozostałe warzywa i polewamy całość oliwą połączoną z oregano i czosnkiem.
  5. Całość bardzo delikatnie mieszamy. I o to sałatka grecka gotowa.
  6. Na wierzch kładziemy ser feta w kostkach lub plastrach tak, jak oryginalnie serwuje się to w Grecji.

Oczywiście sałatka grecka  w kraju ojczystym występuje bez sałaty z tego co wiem.

Smacznego!

Autor: Piotrek

Polecamy nasze przepisy