Schab pieczony w rękawie do pieczywa

Schab pieczony w rękawie do pieczywa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam przepis na domową wędlinę ze schabu do pieczywa. Nie wymaga dużo pracy a doskonale nada się na śniadanie lub kolację. W skład mojej przyprawy wchodziły: majeranek, kolendra, kminek, bazylia,tymianek, papryka słodka, pieprz czarny, cebula, kurkuma, lubczyk. Dzięki takiej mieszance przypraw wędlina jest bardzo aromatycza. Smacznego.

Składniki:

  • Składniki na schab:
  • 5 łyżek oleju
  • 1 kg schabu
  • 2 łyżki przyprawy gosposi
  • 2 łyżeczki soli peklującej
  • Dodatkowo:
  • 1 woreczek do pieczenia lub rękaw

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na domową wedlinę ze schabu, pyszny pieczony schab:

  1. Najpierw mięso oczyszczam, płuczę i dokładnie osuszam.
  2. Następnie olej mieszam z solą peklującą i przyprawą gosposi, następnie przygotowaną mieszanką dokładnie nacieram mięso ze wszystkich stron.
  3. Tak przygotowane mięso wstawiam do lodówki na 12 godzin ( ja wstawiam na całą noc ).
  4. Zamarynowane mięso wkładam do woreczka do pieczenia lub rękawa, dokładnie zawiązuję i
  5. Następnie piekę je w temperaturze 180 minut przez 60 minut, po tym czasie woreczek rozcinam i piekę jeszcze 5 minut w celu zrumienienia się mięsa.
  6. Dobrze wystudzony schab kroję w plasterki i podaję.

Pyszny pieczony schab, pyszna domowa wędlina gotowa :)Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy