Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

Krucha szarlotka z cynamonem i rodzynkami.

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Szarlotka to ciasto, które zna i lubi chyba każdy. Pyszne i pachnące cynamonem. Moja rodzina lubi gdy tego cynamonu jest dużo. A już sam zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia zachęca do jedzenia. Polecam na podwieczorek.

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

2 szklanki mąki tortowej

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu mielonego

2 łyżki śmietany 12 %

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

garść rodzynek

1 kg jabłek

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

cynamon według uznania

pół białka

cukier ( kilka łyżek )

masło do posmarowania formy

bułka tarta do posypania formy

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 minut.

2. Jabłka obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem i posypać bułką tartą.

4. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

5. Na ciasto wyłożyć starte jabłka, posypać je rodzynkami, cukrem waniliowym i cynamonem według uznania.

6. Drugą część ciasta rozwałkować i równomiernie wyłożyć na jabłka. Lekko docisnąć do brzegów.

7. Białko lekko roztrzepać, następnie posmarować ciasto, posypać obficie cukrem i nakłuć widelcem.

8. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

9. Upieczoną szarlotkę wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy