Szarlotka z rodzynkami

Szarlotka z rodzynkami

Ocena:

31 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

O tej porze roku grzechem byłoby nie przygotować deseru z jabłkami. Moim ulubionym jest szarlotka. Duża ilość jabłek, mniej ciasta :)) po prostu pycha! Szarlotka z cynamonem i rodzynkami i …. jeśli chcemy sprawić sobie ogromną przyjemność - na gorąco z lodami. Czasami można, prawda? Smacznego!

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • 1 kg jabłek (np szara reneta)
  • 60 g rodzynek 
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka, najlepszy przepis:

  1. Wszystkie składniki na ciasto razem siekamy i zagniatamy na jednolitą masę. Oddzielamy ⅔ , rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki formy do pieczenia.
  2. Owoce myjemy, obieramy, następnie kroimy na 8 lub jeśli nam się uda 16 równych kawałków.
  3. Układamy je na cieście w tortownicy, posypujemy rodzynkami i cynamonem.
  4. Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkowujemy i równomiernie układamy na wierzch tortownicy zlepiajac brzegi z dolną partią ciasta.
  5. Wkładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 50 min.

Pyszna szarlotka gotowa do jedzenia :)

Smacznego!

Autor: Ola

Polecamy nasze przepisy