Szybki jabłecznik

Szybki jabłecznik

Ocena: ★

27 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Ten jabłecznik jest tak łatwy w przygotowaniu, że nawet niedoświadczona pani domu bez trudności poradzi sobie z jego upieczeniem. Nie trzeba ciasta schładzać w lodówce. Jest smaczny. Polecam sprawdzony przepis na szarlotkę.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny 
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • proszek do pieczenia (na 0,5 kg mąki)
  • cukier waniliowy
  • 1,5 - 2 kg jabłek
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na szarlotkę:

  1. Składniki na ciasto razem zagnieść.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać sproszkowany cynamon , wymieszać.
  3. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć dużą, prostokątną blaszkę (24 x 40cm} wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  4. Na ciasto rozsmarować jabłka , przykryć drugim rozwałkowanym plackiem. 5.Piec w temp.200 st na złoty kolor.
  5. Upieczone jeszcze ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem , ale najlepiej smakuje z bitą śmietaną.

Pyszny jabłecznik gotowy. Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy