Tarta z truskawkami i galaretką

Tarta z truskawkami i galaretką

Ocena: ★

74 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Do niedawna nie wzbudzała we mnie żadnych uczuć kulinarnych, a teraz odkryłam ją na nowo. Tarta z truskawkami - bo o niej mowa, rozbudziła we mnie fantazję kulinarna i rozpocząłem przygodę z tartami w różnych odsłonach. Dzisiaj tarta z truskawkami w wersji z galaretką.

Składniki:

  • 1-1,5 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki przegotowanej i chłodnej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 serek mascarpone
  • 500g jogurtu naturalnego gęstego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego
  • ½ kg truskawek 
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami  - jak robimy:

  1. Na stolnicę wysypujemy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je rękami do czasu aż będzie jednolite. Kulkę ciasta wkładamy w folię i do lodówki na godzinkę.
  2. Następnie rozwałkowujemy okrągły placek grubości 3mm i wyklejamy nim formę do tarty po brzegi.
  3. Tartę pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
  4. Na kruchy placek wylewamy masę zmiksowaną z serka, jogurtu, mąki, cukrów, jajek i aromatu.
  5. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika, tym razem na 30 minut. Sprawdzamy czy środek jest upieczony. 
  6. Podczas pieczenia rozrabiamy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i po upieczeniu tarty połową zalewamy ciasto, układamy truskawki i na wierzch wylewamy łyżką pozostałą część galaretki tak, aby polać każdą truskawkę galaretką.
  7. Tarta z truskawkami    gotowa wędruje do lodówki.

Smacznego :)

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy