Ruski zawijaniec

Ruski zawijaniec

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Smaczny zawijaniec z ciasta francuskiego i nadzienia do ruskich pierogów czyli ruski zawijaniec. 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 600 g ugotowanych ziemniaków
  • ok. 300g twarogu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na ruski zawijaniec:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła. Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i cebulę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Rozłożyć ciasto francuskie na pergaminie. Nałożyć na wierzch nadzienie. Zawinąć ciasto najpierw wzdłuż dłuższego boku, a potem w "ślimaka" zabezpieczając końce ciasta przed wypadaniem masy ziemniaczano-twarogowej.
  3. Razem z pergaminem ciasto przenieść na blaszkę. Wierzch ciasta posmarować pozostałym masłem (rozpuszczonym w kąpieli wodnej lub mikrofalówce). Piec w temp. 190 stopni do zrumienienia ciasta - ok. 40 min.

Ruski zawijaniec gotowy. Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy