Zrazy z ryżem

Zrazy z ryżem

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Przepis na zrazy - pyszności na obiad! Wszystkim smakowały. Ryż+ zrazy + frytki = pychota! Polecam przepis na zrazy, nie będziecie żałować.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 10 dag marchwi
  • 1 pietruszka
  • 50 dag ryzu
  • sól do smaku pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • olej do podsmażenia
  • czosnek 2 ząbki

Sposób przygotowania:

Przepis na zrazy w kilku krokach:

  1. Ryż opłuczymy i gotujemy do 10 minut w osolonej wodzie. PO tym czasie odstwamy go a następnie odcedzmy z wody.
  2. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy  i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Warzywa i ryż mieszamy ze sobą i mięsem, przyprawiamy i formujemy zrazy. Każdy obtaczamy w mące pszennej. Dajemy na rozgrzany olej i  smażymy na rumiano. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i mięso  dusimy 40 minut.

Zrazy gotowe.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy