Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

print Drukuj
Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.1

10 ocen

To mój ulubiony przepis na zupę cebulową, a teraz dzięki niemu każdy się dowie, jak zrobić najlepszą zupę cebulową. :) Niektórzy sądzą, że zupa cebulowa to coś dużego, w sensie skomplikowanego z Francji, ale nic bardziej mylnego. To była zupa biednych ludzi, którzy oprócz cebuli, szklanki wina i bagietki na stole nie posiadali dużo więcej, oprócz dzieci :) Stąd zupa cebulowa jest prosta a składniki zwykłe.

składniki
  • kilo cebuli
  • litr niedzielnego rosołu ewentualnie robimy bulion z kostki
  • ok 100 ml białego wina, wytrawnego
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • materiał na grzanki - białe pieczywo, bagietka, 4 kromki
  • żółty, twardy ser do zapieczenia, starty
sposób przygotowania

Zupa cebulowa, jak sama nazwa wskazuje to zupa, gdzie głównym składnikiem jest cebula, więc zaczynamy od cebuli:

  1. obieramy cebulę, kroimy w piórka i smażymy w garnku na maśle, żeby nabrała ładnego brązowego koloru - uważajmy, żeby nie przypalić, więc mały ogień i często mieszamy, a nawet podrzucamy masła, gdy za mało.
  2. Gdy cebula gotowa, dajemy tymianek i wlewamy wino, a następnie gotujemy dotąd, aż wino poprzez parowanie zmniejszy swą objętość. :)
  3. Gdy wina zostało już bardzo niewiele, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy ok 25 minut.
  4. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Teraz trzeba przygotować grzanki do zupy, ja zwykle na maśle smażę na patelni kromki z obu stron, posypując je wcześniej serem, ale można też to zrobić w piekarniku.
  6. Gdy cebula się już rozpada, zupa jest gotowa. 
  7. Rozlewamy do talerzy, dokładamy grzanki, posypujemy startym serem i najlepsza zupa cebulowa już cieszy nasze kubki smakowe.

Smacznego!

Ocena:
3.1
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!