Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

print Drukuj
Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.1

10 ocen

To mój ulubiony przepis na zupę cebulową, a teraz dzięki niemu każdy się dowie, jak zrobić najlepszą zupę cebulową. :) Niektórzy sądzą, że zupa cebulowa to coś dużego, w sensie skomplikowanego z Francji, ale nic bardziej mylnego. To była zupa biednych ludzi, którzy oprócz cebuli, szklanki wina i bagietki na stole nie posiadali dużo więcej, oprócz dzieci :) Stąd zupa cebulowa jest prosta a składniki zwykłe.

składniki
  • kilo cebuli
  • litr niedzielnego rosołu ewentualnie robimy bulion z kostki
  • ok 100 ml białego wina, wytrawnego
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • materiał na grzanki - białe pieczywo, bagietka, 4 kromki
  • żółty, twardy ser do zapieczenia, starty
sposób przygotowania

Zupa cebulowa, jak sama nazwa wskazuje to zupa, gdzie głównym składnikiem jest cebula, więc zaczynamy od cebuli:

  1. obieramy cebulę, kroimy w piórka i smażymy w garnku na maśle, żeby nabrała ładnego brązowego koloru - uważajmy, żeby nie przypalić, więc mały ogień i często mieszamy, a nawet podrzucamy masła, gdy za mało.
  2. Gdy cebula gotowa, dajemy tymianek i wlewamy wino, a następnie gotujemy dotąd, aż wino poprzez parowanie zmniejszy swą objętość. :)
  3. Gdy wina zostało już bardzo niewiele, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy ok 25 minut.
  4. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Teraz trzeba przygotować grzanki do zupy, ja zwykle na maśle smażę na patelni kromki z obu stron, posypując je wcześniej serem, ale można też to zrobić w piekarniku.
  6. Gdy cebula się już rozpada, zupa jest gotowa. 
  7. Rozlewamy do talerzy, dokładamy grzanki, posypujemy startym serem i najlepsza zupa cebulowa już cieszy nasze kubki smakowe.

Smacznego!

Ocena:
3.1
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!