Zupa na sposób cygański

Zupa na sposób cygański

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Sprawdzony przepis na zupę gulaszową. Pyszny i sycący obiad. Zupę bardzo często przygotowuję w sezonie zimowym. Cudownie rozgrzewa. 

Składniki:

  • 20 dag wędzonego boczku
  • 25 dag kiełbasy
  • 1  cebula
  • 5 pomidorów
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 5 ziemniaków
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

 Sprawdzony przepis za zupę gulaszową:

  1. Najpierw smalec rozpuść w garnku (najlepiej z grubym dnem). Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Pomidory sparz, następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w cienkie paski. Warzywa dodaj do zeszklonej cebuli. Poduś chwilę.
  3. Dodaj pokrojna w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kostkę. Z 2 litrów wody odlej szklankę. Wlej ją do warzyw. Poduś chwilę.
  4. Ziemniaki obierz ze skorki i pokrój w kostkę. Do warzyw dolej resztę wody. Dodaj przecier, liście i ziele. Dołóż ziemniaki. Gotuj do czasu aż ziemniaki zmiękną.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Zupa gulaszowa gotowa.

Smacznego!

 

Polecamy nasze przepisy