Kalafiorowo-serowa zupa

Kalafiorowo-serowa zupa

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ta zupa jest bardzo smaczna. Serek topiony nadaje jej delikatnego smaku. Zupę kalafiorowo-serową polecam na obiad przez cały rok:)

Składniki:

  • 1 dowolny serek topiony ( 10 dag )
  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • kawałek pora
  • posiekany koperek według uznania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę kalafiorowo-serową:

  1. Warzywa obieramy i myjemy, następnie kroimy na mniejsze kawałki a kalafior dzielimy na różyczki.
  2. Przygotowane warzywa przesmażamy na maśle, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.
  3. Serek topiony rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i razem ze śmietaną wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę zagotowujemy.

Gotową zupę kalafiorowo-serową rozlewamy na talerze i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy