Zupa Pomidorowa Cioci Ewy

Zupa Pomidorowa Cioci Ewy

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Niby tylko zupa pomidorowa, a jednak..ciocia Ewa jest mistrzynia ww gotowaniu pysznych i zdrowych zup, a ja chce sie z wami podzielic jednym z jej przepisow. 

Nic prostszego a pychota!

 

Składniki:

1 kość wieprzowa

poudzie z kurczaka

szyja indycza

1 seler

4 marchewki

1 pietruszka

garść suszonych warzyw

4 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

pieprz ziołowy 

sol jodowana

3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego 

4 pełne łyżki stołowe śmietany lub jogurtu naturalnego

makaron 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlewam zimna wode i wrzucam oplukane wczesniej mieso. Kiedy wywar zaczyna sie gotować zbieram tzw. szumowine, aby wywar był czysty.

2. Następnie dodaje warzywa i wszystkie przyprawy poza pieprzem ziołowym, ktory dodaję pod koniec dla smaku. Wszystko gotuje ok. godzinkę, nastepnie odlewam troche wywaru do kubka i dodaje koncentrat pomidorowy. Po dokładnym wymieszaniu wlewam zawartość kubka do zupy i dobrze mieszam.

3. Gotuję przez kolejne pół godziny. Ciocia Ewa twierdzi, ze zupa musi się  "nagotowac", aby byla smaczna.

4. A teraz to, co nadaje zupie bardzo dobry smak - wyciagam moje warzywa i je blenduję, po czym wrzucam z powrotem do zupy. nastepnie dodaje śmietanę/jogurt naturalny (w taki sam sposób w jaki dodawałam koncentrat) i czekam aż zupa "zabulgocze". Nastepnie od razu ją wyłączam. oczywiscie musicie dogotować makaron (ja uwielbiam wstązki :-))

Jest to bardzo prosty, ale i smaczny i zdrowy przepis na pyszna zupę pomidorową. Smacznego!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy