Tradycyjnie pieczony boczek

Tradycyjnie pieczony boczek

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!

Składniki:

  • surowy chudy boczek - 1 kg
  • cebula - 2
  • czosnek - 2 ząbki
  • margaryna - 1 łyżka
  • majeranek - 1 łyżka
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • sól

Sposób przygotowania:

A oto sposób przygotowania tradycyjnie pieczonego boczku:

  1. Boczek myjemy i odcinamy skórę.
  2. Czosnek obieramy i rozcieramy z solą.
  3. Boczek nacieramy czosnkiem, oprószamy zmieszanymi pokruszonymi ziołami i odstawiamy na 2-3 godz.
  4. Układamy boczek w brytfannie, tłuszczem do spodu, podlewamy stopioną margaryną.
  5. Pieczemy około 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
  6. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku.
  7. Pieczemy jeszcze 15-20 min.

Przed podaniem pieczony boczek należy ostudzić. Ostudzony pieczony boczek łatwiej się kroi na cienkie plastry. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy