Tradycyjnie pieczony boczek
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen
Ilość porcji: 4
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjnie pieczony boczek wypełnia cały dom wspaniałym aromatem i nawet ci, którzy początkowo nie wykazują entuzjazmu, nie mogą się doczekać kiedy spróbują jak smakuje ten pachnący tradycyjnie pieczony boczek!
Składniki:
- surowy chudy boczek - 1 kg
- cebula - 2
- czosnek - 2 ząbki
- margaryna - 1 łyżka
- majeranek - 1 łyżka
- tymianek - 1 łyżeczka
- sól
Sposób przygotowania:
A oto sposób przygotowania tradycyjnie pieczonego boczku:
- Boczek myjemy i odcinamy skórę.
- Czosnek obieramy i rozcieramy z solą.
- Boczek nacieramy czosnkiem, oprószamy zmieszanymi pokruszonymi ziołami i odstawiamy na 2-3 godz.
- Układamy boczek w brytfannie, tłuszczem do spodu, podlewamy stopioną margaryną.
- Pieczemy około 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
- Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do boczku.
- Pieczemy jeszcze 15-20 min.
Przed podaniem pieczony boczek należy ostudzić. Ostudzony pieczony boczek łatwiej się kroi na cienkie plastry. Smacznego!
Autor: Mika
Polecamy również
Boczek pieczony
Cudownie smakuje ze świeżym chlebkiem i musztardą. Dobry na ciepło i na zimno. MniamPieczony boczek
Przepis na pieczony boczek. Pyszny boczek pieczony, rozpływający się w ustach, który doskonale zasmakuje każdemu...Boczek faszerowany suszoną śliwką i filetem z kurczaka
Przepis na pieczony boczek. Kolejną moją propozycją domowej wędliny jest boczek faszerowany suszoną śliwką i f...Tradycyjnie pieczony boczek
Ostatnio powracam do tradycyjnych przepisów kuchni polskiej. Jednym z takich dań jest pieczony boczek. Tradycyjni...Rolada boczkowa
Pyszna i co najważniejsze domowa rolada z boczku idalna do pieczywa podawana dodatkiem chrzanu lub dżemu borówkow...Zobacz więcej przepisów na: