Botwinka mojej babci

Botwinka mojej babci

Ocena:

53 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw. Botwinka to mój numer jeden. Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół.

Składniki:

  • Oczywiście botwinka- 2 pęczki
  • Masło – około 2 łyżek
  • Śmietana – 4-5 łyżek
  • Marchew – 1 sztuka
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie – kilka ziaren
  • Liść laurowy – 2 szt.

Sposób przygotowania:

Botwinka, jak to zrobić krok po kroku:

  1. Całą botwinkę trzeba dokładnie umyć. Na liściach może być dużo ziarenek piasku, więc trzeba to zrobić porządnie.
  2. Następnie kroimy liście, łodygi i młode buraczki w drobne kawałki. Liście można kroić w paseczki.
  3. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną masła, dodaję ziele angielskie i liść laurowy. Jeśli lubicie zupy przygotowywane na mięsie, można użyć kurczaka lub żeberek. Ja lubię lekkie zupy bez mięsa.
  4. Gdy bulion będzie już gotowy (warzywa mają być miękkie), dodajemy botwinkę.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Aby botwinka się nie zwarzyła można do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Ja podaję botwinkę z gotowanymi na twardo jajkami i posypaną natką pietruszki.

Botwinka gotowa. Prawda, że proste?

Smacznego!

Autor: Piotr

Polecamy nasze przepisy