Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem

print Drukuj
Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem

Ewelina P

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

3 oceny

Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy.

 

składniki
  • Ciasto:
  •  2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100g masła
  • szczypta soli
  •  
  • Kruszonka:
  • 20g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • Dodatkowo:
  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki wody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • oliwa do smarowania blachy do pieczenia
sposób przygotowania

 Przepis na bułeczki z rabarbarem:

1.     Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło
- nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić
do wyrośnięcia ciasta.

2.     Kruszonka:

Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami
do momentu uzyskania kruszonki.

3.     Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni
z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.

4.     Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.

5.     Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut,
do momentu aż się zarumienią.

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!