Ciasto ,,baton orzechowy''

Ciasto ,,baton orzechowy''

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Te batoniki są bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Według mnie najlepiej smakują gdy trochę stwardnieją, z karmelu zrobi się taka ciągutka. Polecam upiec te pyszne batoniki.

 

 

Składniki:

Ciasto:

półtorej szklanki mąki tortowej

1 jajko

pół szklanki cukru

3 łyżki miodu prawdziwego

12,5 dag masła lub margaryny

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Karmel:

1 szklanka orzechów włoskich ( drobno pokrojonych )

10 dag masła lub margaryny

3 łyżki miodu prawdziwego

5 łyżek cukru

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.

2. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie ciasto nakłuć widelcem.

3. Składniki na karmel przełożyć do garnka i zagotować, aż masa będzie jednolita cały czas mieszając.

4. Gorący karmel rozprowadzić równomiernie na cieście.

5. Ciasto piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6. Upieczony placek wystudzić i pokroić w wąskie batoniki. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy