Rolada z serkiem mascarpone i jagodami.

Rolada z serkiem mascarpone i jagodami.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to bardzo lekka i bardzo pyszna rolada, wprost idealna do popołudniowej kawki. Uważam, że serek mascarpone i jagody kamczackie to bardzo pyszne połączenie. Owoce są lekko kwaśne, więc rolada jest nie za słodka, taka w sam raz. Z powodzeniem zamiast jagód możemy użyć borówek.

 

Składniki:

Ciasto:

3 łyżki cukru

3 jajka

3 łyżki zimnej wody

3 łyżki mąki tortowej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Nadzienie:

25 dag serka mascarpone

cukier puder do smaku

pół szklanki jagód kamczackich lub borówek

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka i wodę, chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Następnie piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Nastepnie upieczony gorący biszkopt zdjąć z papieru, zawinąć w ściereczkę rolując roladę. Wystudzić.

4. Krem: Owoce umyć i osuszyć. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i owocami.

5. Na zimny biszkopt rozsmarować krem i zwinąć roladę.

6. Roladę odstawić do lodówki do stężenia.

7. Pokroić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

8. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy